Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (09:05)

    Fasolowa z burakami

Składniki: 15 dag fasolki perłowej, 2 duże buraki, 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe, 1 cebula, 1-2 ząbki czosnku, 5 łyżek oleju, sok wyciśnięty z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier

1. Fasolkę włóż do miski, zalej wodą i odstaw na 8-12 godzin do napęcznienia (najlepiej na całą noc). Po tym czasie odlej wodę, a fasolkę przełóż do garnka. Zalej świeżą wodą. Gotuj bez dodatku soli do miękkości. Odcedź.

2. Buraki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Włóż je do garnka, zalej osolonym wrzątkiem i ugotuj do miękkości (45-60 minut). Wlej ocet, pozostaw do całkowitego ostudzenia. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Reklama

3. Ogórki osącz z zalewy. Jeśli chcesz, możesz je obrać ze skórki. Pokrój w drobną kosteczkę. Obierz cebulę, poszatkuj. W misce połącz fasolkę, buraki, ogórki oraz cebulę, wymieszaj.

4. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz z osłonek i drobno posiekaj. Olej wymieszaj z sokiem wyciśniętym z połówki sparzonej cytryny. Czosnek utrzyj ze sporą szczyptą soli. Połącz z olejem. Powstały sos dopraw do smaku pieprzem i cukrem, polej sałatkę, wymieszaj.

6 porcji, czas ok. 80 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.

Sałatkę przygotujesz zaledwie w 15 minut, jeśli użyjesz gotowanych, sprzedawanych w foliowych woreczkach buraków oraz fasolki z puszki. Możesz także użyć warzyw z robionego na obiad barszczu.

Dobra rada . Pożywną sałatkę fasolową możesz podać z sosem ze śmietany lub majonezu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.