Reklama
  • Piątek, 13 września 2013 (08:05)

    Fasolka szparagowa na kilka sposobów

Zielona lub żółta, do późnego lata dostępna na straganach. Stały składnik zup warzywnych i sałatek. Często serwowana jako oddzielne danie – po prostu fasolka szparagowa.

Jej dobroczynnego działania na organizm człowieka nie sposób nie docenić. Zawiera dużo cennych minerałów, witamin, błonnika, a co ważne, mało kalorii.

Reklama

Najlepsza jest gotowana na parze (traci najmniej cennych składników), we wrzątku lub smażona. Można ją konserwować i zamrażać. Jednak jemy ją tylko po ugotowaniu, bo surowa zawiera fazynę, trującą substancję. Unieszkodliwia ją wysoka temperatura.

Wiele możliwości Fasolka często pojawia się w daniach jednogarnkowych, zapiekankach i sałatkach. W Polsce najczęściej serwuje się ją podgotowaną, odsączoną z wody, podaną z masłem i tartą bułką. Z jajami sadzonymi i młodymi ziemniakami stanowi popularny letni obiad. Można ją podpiec w piekarniku z oliwą z oliwek, czosnkiem, cebulą i przyprawami.

Niektórzy zapiekają ją w piekarniku z suszonym tymiankiem, rozmarynem i białym pieprzem. Przed końcem pieczenia posypuje się fasolkę tartym żółtym serem.

Fasolka szparagowa może stanowić nadzienie do letnich krokietów. Podgotuj ją kilka minut z marchwią i cebulą, a następnie wyjmij składniki, pokrój na drobno i wrzuć na patelnię. Dodaj koncentrat pomidorowy, łyżkę octu, sól i pokrojoną kiełbasę podsuszaną, natkę pietruszki. Dopraw do smaku.

Duś krótko – aby warzywa się nie rozgotowały. W usmażone naleśniki zawiń farsz i ułóż na talerzu. Przed podaniem obtocz je w jajku i w bułce. Podsmaż.

Fasolka na zimno

Pojawia się w sałatce podgotowana na parze, w towarzystwie pomidorów i sera feta. Do tego sos ze zgniecionego czosnku, koperku, oliwy, pieprzu, soli i soku z cytryny.

Sałatkę z fasolki i cukinii można potraktować jako danie obiadowe. Cukinię pokrój w plastry i wrzuć do wrzątku z łyżką soli i cukru. Po 3 minutach wyjmij ją, skrop sokiem z cytryny, a do tego samego wrzątku wrzuć fasolkę.

Cukinię pokrój i wrzuć na talerz, a po zagotowaniu wyjmij fasolkę, pokrój i dodaj do cukinii. Podawaj z majonezem.

Na żywo
Więcej na temat:najlepsza

Zobacz również

  • Składniki: • 2 kg dużych mączystych ziemniaków • 3 cebule • po 25 dag boczku wędzonego i kiełbasy • 2 jajka • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 3 ząbki czosnku • 3 łyżki kaszy manny • 3/4 szklanki mąki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.