Reklama
  • Czwartek, 20 marca 2014 (12:00)

    Efektowne i pyszne dodatki do zapiekanek z kapustą

Reklama

Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele.

W tych daniach jest prawie wszystko, więc nie wymagają wielu dodatków. Mogą one jednak posłużyć temu, by kapuściane specjały wyglądały wyjątkowo apetycznie i zyskały ciekawą smakową nutkę.

Zielona pierzynka: wykorzystaj liście młodego szpinaku o intensywnej zielonej barwie lub listki rukoli albo roszponki. Zrób z nich sałatę z dodatkiem łagodnego sosu vinegret na bazie oliwy, soku z cytryny, musztardy, z dodatkiem soli i pieprzu. Możesz również dodać pokrojoną cykorię. Sałatkę rozłóż grubszą warstwą na talerzu i połóż na niej porcję dania.

Aromatyczny kuskus: szklankę kaszki kuskus wymieszaj z przyprawami: szczyptą cynamonu, ziół prowansalskich, kurkumy lub curry, solą morską, pieprzem, ostrą papryką. Wrzuć poszatkowaną dymkę lub szalotkę. Zalej wrzątkiem tak, by przykrył kuskus. Dodaj łyżkę oliwy, wymieszaj i odstaw na 30 minut. Z kaszki możesz uformować dekoracyjne kopczyki lub piramidki.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:robert | Przyjaciele | Przyjaciele | z | dodatki

Zobacz również

  • Składniki: 1 średnia dynia (ok. 1,3 kg) • 6 łyżek oliwy z oliwek • 4 laski cynamonu • 4 łyżki syropu klonowego • 3 ząbki czosnku • 20 liści szałwii • 5 liści laurowych • sól, czarny pieprz • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.