Reklama
  • Środa, 8 kwietnia 2015 (12:00)

    Dyniowo-ziemniaczane placki z papryką

Skład na 5 porcji: ● 500 g dyni np. hokkaido ● 200 g ziemniaków ● po 1/2 zielonej i czerwonej papryki ● 1 cebula ● 5 łyżek startego sera żółtego ● 2 jajka ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ● 4 łyżki mąki pszennej ● sól, pieprz ● olej do smażenia.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł.

1. Z papryk wydrążamy gniazda nasienne, strąki myjemy, kroimy w kosteczkę. Dynię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, miąższ ścieramy na jarzynowej tarce. Cebulę drobno siekamy, ziemniaki ścieramy na tarce, odstawiamy na chwilę, po czym odciskamy z nadmiaru soku, który puściły.

Reklama

2. Dynię mieszamy z ziemniakami, dodajemy ser, jajka, mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę, paprykę, natkę oraz przyprawy do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Powinno powstać ciasto o dość gęstej konsystencji. Jeśli takie nie jest, dodajmy łyżkę mąki ziemniaczanej.

3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu za złoty kolor, podajemy posypane listkami bazylii, lubczyku itp.

Wartość odżywcza jednej porcji 590 kcal Białko 16,5 g/Tłuszcz 12 g/Węglowodany 88 g.

Rewia
Więcej na temat:warto | z | placki

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag filetów z piersi kurczaka, 1 bulwa fenkuła, 1/2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, 5 łyżek bulionu drobiowego, 2-3 łyżki soku z limonki, 2 plasterki limonki, ziarenka czerwonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.