-
Środa, 2 marca 2016 (14:00)
Dyniowe kokilki zapiekane z kaszą quinoa i oscypkiem
Składniki na 2 porcje: 1 średnia dynia piżmowa, 1 szkl. kaszy quinoa, 15 dag oscypka, 20 dag wędzonego boczku, 1 cebula, 1/2 szkl. kukurydzy konse rwowej, 2 szkl. bulionu warzywnego, 2 łyżki mieszanki ziół: rozmaryn, bazylia, lubczyk, tymianek, 1 ząbek czosnku, oliwa, sól, pieprz.
1. Dynię umyj i ostrym nożem przekrój wzdłuż na pół. Pestki wytnij, miąższ delikatnie wyjmij łyżeczką, zostawiając cienką warstwę przy skórze. Spryskaj oliwą i posyp pieprzem.
2. Kaszę dwukrotnie przepłucz na sitku. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć kaszę i podgrzewaj kilka minut. Zalej gorącym bulionem. Przykryj i gotuj ok. 15 minut, aż wchłonie płyn.
3. Cebulę i czosnek obierz, po siekaj. Boczek potnij w kosteczkę. Przygotowane składniki podsmaż. Domieszaj kaszę, miąższ dyni, kukurydzę i zioła. Oscypek zetrzyj na grube wiórki.
4. Do wydrążonych połówek dyni nałóż farsz. Przykryj folią aluminiową, wstaw do piekarnika i zapiekaj przez 30 minut w 180ºC. Zdejmij folię, posyp oscypkiem, piecz 5-10 minut.
Ale zdrowe nasiona
Quinoa (komosa ryżowa) nie zawiera glutenu, ma natomiast bardzo dużo białka, i to kompletnego, czyli zawierającego wszystkie niezbędne aminokwasy, które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.
Jest mniej trwała niż inne kasze. Dobrze więc ją przechowywać w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu (w lodówce wytrzyma do 6 miesięcy).
Nieoczyszczone nasiona komosy przed gotowaniem dokładnie opłuczmy, by zniknął gorzki posmak.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 2 pęczki młodej marchewki, kilka łyżek oliwy, 1-2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, mielona ostra papryka, kilka gałązek świeżej natki. więcej
Twój komentarz może być pierwszy