Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Dyniowe kąski zapieczone z porem

Składniki na 4 porcje: 1 dynia hokkaido (ok. 1,5 kg), 1 duży albo 2 mniejsze pory (biała część), 1 łyżeczka suszonych płatków chili, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz mielony, 2 dymki, 4 gałązki świeżego tymianku, 2 gałązki natki pietruszki, 30 dag gęstej kwaśnej śmietany.

Reklama

1. Dynię umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem i przekrój na pół. Obierz ze skórki, usuń środek z pestkami. Miąższ pokrój w plasterki. Pora oczyść, bardzo dokładnie opłucz pod silnym strumieniem zimnej bieżącej wody. Potnij na kawałki o grubości 1–1,5 cm.

2. Do dużej miski włóż pokrojone: dynię i por, dodaj płatki chili i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wszystko oprósz solą i pieprzem mielonym, delikatnie przemieszaj. Mieszankę wyłóż na blachę z piekarnika. Piecz 25 min w temp. 200 st.

3. Opłucz, osusz i potnij w ukośne pierścienie dymki. Tymianek opłucz, osusz, strzepując wodę. 1 gałązkę pokrój na 3–4 kawałki. Z pozostałych poodrywaj listki. Pokrojoną łodygę i połowę listków dodaj do dyni 10 min przed końcem pieczenia. Polej ją wtedy także resztą oliwy.

4. Pozostałe listki tymianku posiekaj. Opłucz i także posiekaj natkę. Zioła wymieszaj ze śmietaną. Przypraw solą, pieprzem i ew. szczyptą cukru. Upieczony gulasz wymieszaj z dymką, przełóż na talerz. Przed podaniem polej sosem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.