Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Dyniowa pasta na ostro z chilli, z zielonym akcentem

Składniki: mała dynia hokkaido • 2 szalotki • 8 kromek ciemnego chleba • ząbek czosnku • 10 g świeżego imbiru • czerwona papryczka chilli • cytryna • szczypior • 2 łyżki oliwy • pół pęczka natki • 50 g pestek dyni • 250 g serka kremowego • sól, pieprz.

1. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy zmięknie, obierz ją i miąższ przełóż do miski.

2. Obierz szalotki, czosnek i imbir, posiekaj.

Reklama

3. Chilli umyj, pokrój na małe krążki.

4. Rozgrzej oliwę, wrzuć szalotki, czosnek, imbir i chilli. Dodaj kawałki obranej dyni. Gdy się zeszklą, dodaj 200 ml wody. Posól, gotuj około 10 minut. Wystudź i zmiksuj.

5. Posiekaj natkę, szczypiorek. Wymieszaj z pestkami dyni. Wyciśnij z cytryny sok, dodaj do natki i szczypiorku. Wymieszaj.

6. Dodaj kremowy serek do dyniowego purée, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku.

7. Smaruj kromkę dyniową pastą, na wierzchu układaj zieleninę z pestkami dyni.

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.