Reklama
  • Środa, 22 lutego (08:05)

    Dyniowa pasta na ostro z chilli, z zielonym akcentem

Składniki: mała dynia hokkaido • 2 szalotki • 8 kromek ciemnego chleba • ząbek czosnku • 10 g świeżego imbiru • czerwona papryczka chilli • cytryna • szczypior • 2 łyżki oliwy • pół pęczka natki • 50 g pestek dyni • 250 g serka kremowego • sól, pieprz.

1. Dynię umyj, pokrój na mniejsze kawałki i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Gdy zmięknie, obierz ją i miąższ przełóż do miski.

2. Obierz szalotki, czosnek i imbir, posiekaj.

Reklama

3. Chilli umyj, pokrój na małe krążki.

4. Rozgrzej oliwę, wrzuć szalotki, czosnek, imbir i chilli. Dodaj kawałki obranej dyni. Gdy się zeszklą, dodaj 200 ml wody. Posól, gotuj około 10 minut. Wystudź i zmiksuj.

5. Posiekaj natkę, szczypiorek. Wymieszaj z pestkami dyni. Wyciśnij z cytryny sok, dodaj do natki i szczypiorku. Wymieszaj.

6. Dodaj kremowy serek do dyniowego purée, starannie wymieszaj. Dopraw do smaku.

7. Smaruj kromkę dyniową pastą, na wierzchu układaj zieleninę z pestkami dyni.

Olivia

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.