Reklama
  • Wtorek, 7 lutego (08:05)

    Dynia nadziewana kaszą i mięsem

Składniki na porcje: 5 niewielkich dyń Hokkaido (po ok. 60 dag), 2 cebule, 40 dag piersi z kurczaka, ½ pęczka grubego szczypioru,15 dag pomidorków koktajlowych, 30 dag kaszy np. pęczak lub owsianej, olej do smażenia, sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Dynie umyj, osusz. Z 4 sztuk odetnij wierzchołek. Środek dyni (miękki miąższ oraz pestki) wydrąż za pomocą łyżki. Oprósz solą oraz pieprzem. Dynie wraz z czapeczkami ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 25 minut w temperaturze 180°C.

Reklama

2. Pozostałą dynię przekrój wzdłuż, usuń pestki. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Mięso umyj, pokrój w kostkę, oprósz solą oraz pieprzem. Cebule drobno posiekaj. Szczypior umyj, osusz, posiekaj. Umyte pomidorki przekrój na pół.

3. Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć mięso i mieszając smaż aż się zarumieni. Następnie dodaj cebulę i jeszcze chwilę smaż. Przełóż do miseczki, przykryj folią aluminiową.

4. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju i wrzuć dynię. Mieszając smaż aż zmięknie. Do dyni dodaj usmażone mięso oraz pomidorki koktajlowe, podsmażaj około 2 min. Do gorącej kaszy dodaj dynię z mięsem oraz szczypior, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Gorące dynie wypełnij farszem.

Przygotowanie: 60 minut. Porcja: 500 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag ziemniaków, 5 jajek, 4 łyżki rzeżuchy wodnej, 1 cebula,  2 łyżki mąki, 2 łyżki octu, olej do smażenia,  sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.