Reklama
  • Poniedziałek, 18 maja 2015 (13:05)

    Duszona kapusta z boczkiem i ziemniakami

●Główka młodej kapusty ●2 pomidory ●kilka plastrów wędz. boczku ●2 cebule ●1/2 kostki masła ●mąka ●posiekany koperek ●pieprz, sól ●olej ●1,5 kg ziemniaków.

1. Ziemniaki obierz (lub oskrob, jeśli są młode), oprósz solą, pieprzem, skrop olejem i upiecz w piekarniku (piecz, aż będą miękkie i rumiane). Gdy ziemniaki się pieką, poszatkuj kapustę. W garnku stop połowę masła, zeszklij posiekaną cebulę, dodaj kapustę, wymieszaj. Po 5 min podlej wodą i duś, aż zmięknie (jeśli trzeba, uzupełniaj wodę).

Dodaj koperek, pokrojony w kostkę, przesmażony boczek i pokrojone pomidory, dopraw. Na koniec dodaj zasmażkę z reszty masła i mąki (rozgrzej je na patelni, oprósz mąką). Kapustę podaj z ziemniakami.

Reklama

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: mała dynia hokkaido • 2 szalotki • 8 kromek ciemnego chleba • ząbek czosnku • 10 g świeżego imbiru • czerwona papryczka chilli • cytryna • szczypior • 2 łyżki oliwy • pół pęczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.