Reklama
  • Środa, 5 kwietnia 2017 (13:06)

    Duszona fasolka z porem

Składniki: 30 dag drobnej fasolki (np. czarne oczko lub perłowej), 1 duży por, 1 ząbek czosnku, po pół łyżeczki kuminu, kurkumy i curry, 2-3 łyżki oliwy, sól, pieprz

1. Fasolkę przebierz, zalej wodą i odstaw na noc do namoczenia. Zalej świeżą wodą i ugotuj do miękkości, odcedź. Por oczyść starannie, opłucz i osusz, posiekaj w krążki. Czosnek obierz, drobno poszatkuj. Rozgrzej dużą patelnię bez tłuszczu.

2. Na patelnię wsyp kumin, kurkumę oraz curry. Chwilę ogrzewaj. Gdy przyprawy zaczną wydzielać aromat, wlej oliwę. Wrzuć por i czosnek, przesmaż. Podlej 3 łyżkami wody, duś 5 min. Dodaj fasolkę, duś chwilę razem. Dopraw solą i pieprzem.

Reklama

4 porcje, czas ok. 70 min; porcja – 330 kcal, cena 2,20 zł.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 6 kalarepek , 1 duża marchewka, 1 dymka ze szczypiorem , 6 pieczarek, masło, pół szklanki bulionu warzywnego, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.