Reklama
  • Piątek, 19 lutego 2010 (12:55)

    Dorsz w skorupce

Doskonały z sosem pomidorowym.

Zdjęcie

Dorsz w skorupce /Smacznego
Dorsz w skorupce
/Smacznego
Składniki:

- 4 filety z dorsza,
- 1 łyżka siekanego tymianku,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 cytryna,
- 4 kromki chleba tostowego,
- 4 łyżki masła,
- 4 dojrzale pomidory,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Reklama

Przygotowanie:

Filety z dorsza oczyścić, dokładnie osuszyć, przekroić na pół. Rybę skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem i włożyć do płaskiego naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. 2 łyżki masła i sok z pozostałej cytryny dokładnie zmiksować. Odkroić skórkę z chleba tostowego, miąższ utrzeć na tarce i dodać do masła. Doprawić wszystko ostra papryka i połączyć z siekanymi ziołami. Na filety rybne nałożyć masę ziołową i lekko przycisnąć, zapiekać w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 10 min. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym pozostałym maśle i dodać pomidory, dusić ok. 5 min., doprawić solą i pieprzem. Rybę podawać z sosem pomidorowym.
Czas przygotowania 1 h.
Przepis na 4 osoby.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 1 średnia dynia (ok. 1,3 kg) • 6 łyżek oliwy z oliwek • 4 laski cynamonu • 4 łyżki syropu klonowego • 3 ząbki czosnku • 20 liści szałwii • 5 liści laurowych • sól, czarny pieprz • 150 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.