Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:10)

    Dolmadakia, czyli gołąbki po grecku

Skład na 6 porcji: ● 12 średnich liści winorośli i kilka dużych do wyłożenia garnka oraz przełożenia gołąbków albo słoik liści w solance ● 2 szklanki białego ryżu ● 2 cebule ● 1 jajko ● po 1/2 szklanki świeżej mięty i natki pietruszki ● sól i pieprz ● 1 litr rosołu ● sok z 1/2 cytryny ● olej do smażenia

1. Świeże liście blanszujemy. Jeśli używamy liści z solanki, osączamy je i także na chwilę zanurzamy we wrzątku, a potem w zimnej wodzie.

2. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Natkę pietruszki i miętę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z cebulą, jajkiem, pietruszką i miętą (farsz można wzbogacić np. przesmażonym z czosnkiem szpinakiem albo startą, odciśniętą z soku cukinią).

Reklama

3. Na osuszone liście winorośli nakładamy po łyżce farszu. Zwijamy jak tradycyjne gołąbki. W garnku układamy warstwę liści, na nich warstwę gołąbków. Zalewamy częścią rosołu i łyżką soku z cytryny. Nakrywamy kolejną warstwą liści i gołąbków itd. Zalewamy rosołem i resztą soku z cytryny.

Obciążamy np. talerzykiem, żeby gołąbki nie wypłynęły na wierzch. Gotujemy 25−30 minut. Podajemy z sosem pomidorowym, śmietanowo-serowym itp.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,60 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 173 kcal Białko 7,1 g/Tłuszcz 6 g/Węglowodany 19 g.

Rewia

Zobacz również

  • Składniki: 1 mała czerwona kapusta, sól, 20 dag kaszki kuskus, 10 dag pokrojonych w słupki migdałów, 1 mała cebula, 10 dag suszonej żurawiny, 3 łyżki oliwy, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.