Reklama
  • Poniedziałek, 21 lipca 2014 (13:00)

    Dania z fasolką szparagową

Szukasz pomysłu na smaczny, zdrowy, lekki, letni lunch? Weź na warsztat fasolkę!

Warzywo to można smażyć, dusić i zapiekać. Podawać na wiele sposobów, z różnymi dodatkami. A także samo, z masłem.

Reklama

Świeża fasolka szparagowa to nie tylko fantastyczny smak. Kryje ona w sobie mnóstwo błonnika, drogocenne witaminy i całe bogactwo składników mineralnych, a ponadto zawiera znikomą ilość kalorii. Jeżeli więc chcesz jeść zdrowo – jedz fasolkę!

W sałatce nicejskiej

Zieloną fasolkę ugotuj i ostudź. Ugotowane młode ziemniaki pokrój na ćwiartki, a czerwoną cebulę w piórka. Jajka na twardo pokrój w ćwiartki. Umyj sałatę i porwij liście na małe kawałki. Pomidory pokrój w ósemki. Tuńczyka odsącz i podziel na porcje.

Przygotuj sos, mieszając oliwę z odrobiną czosnkowej musztardy i sokiem z cytryny. Na talerzach rozłóż sałatę i dodaj resztę składników, posyp oliwkami, skrop sosem winegret, dopraw i podawaj.

Z makaronem

Posiekaną cebulę i czosnek zeszklij, dodaj mielone mięso, przypraw i smaż przez 10 minut. Przełóż wszystko do garnka, dodaj pomidory z puszki i obgotowaną zieloną fasolkę. Dopraw oregano i chili.

Mieszając, duś przez 10 minut. W tym czasie ugotuj makaron penne. Odcedź go i podawaj z sosem i sałatą skropioną oliwą i sokiem z cytryny.

Rodzaje fasolki

W Polsce dostępna jest fasolka żółta i zielona. Różnią się one kulinarnym przeznaczeniem. Fasolka żółta ma kremowy, delikatny smak i po krótkim obgotowaniu jest wyśmienita, polana roztopionym masłem z bułką tartą lub z odrobiną cukru i soku z cytryny. Stanowi też zdrowy dodatek do dań mięsnych.

Fasolka zielona, bardziej wyrazista w smaku, to przede wszystkim składnik zup i sałatek. Lepsza do mrożenia.

Na żywo
Więcej na temat:Dania | fasolka | z | rodzaje | W.E.

Zobacz również

  • • 3 cebule • 1 łyżeczka cukru trzcinowego • 2–4 łyżki oleju • 3 czerwone papryki • 1 spora cukinia • 1 łyżka słodkiej papryki • 1/2 łyżeczki ostrej papryki • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki • 1 kg... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.