Reklama
  • Piątek, 4 marca 2016 (15:00)

    Czerwona kapusta w plackach ziemniaczanych

Składniki: 1,5 kg ziemniaków, sól, cukier , 40 dag mąki, 1 jajko, ocet, 1 mała czerwona kapusta, 2 cebule, 2 łyżki smalcu, 20 dag wędzonego boczku.

1. Ziemniaki obierz, ugotuj z solą, ostudź, przepuść przez maszynkę. Dodaj mąkę, jajko oraz sól do smaku. Zagnieć ciasto. Podziel na 8 porcji. Każdą rozwałkuj na placek. Placki smaż z dwóch stron na suchej patelni.

2. Kapustę poszatkuj. Dodaj pokrojone i przesmażone na smalcu cebule, sól, cukier i ocet do smaku. Duś ze 100 ml wody do miękkości. Dodaj wysmażony na skwarki boczek. Podawaj do placków.

Reklama

Świat kobiety
Więcej na temat:kapusta | placek | placki

Zobacz również

  • Składniki na 5 porcji: 1 mała dynia (ok. 1 kg), 2 średnie pory (biała część), 70 dag małych ziemniaków, 50 dag mięsa mielonego wiep rzowego, 20 dag śmietany kremówki, 5 gałązek tymianku, 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.