Reklama
  • Poniedziałek, 20 marca (08:05)

    Cykorie w płaszczyku z szynki

1/2 cebuli, pieprz, sól, 1 łyżeczka + 2 łyżki masła, 150 ml białego wina, 30 dag śmietany kremówki, 10 dag sera pleśniowego, 1-2 łyżeczki mąki kukurydzianej, 1 łyżka oleju, 6 średnich kolb cykorii, 2 małe gruszki, 4 plasterki gotowanej szynki, 1-2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki konfitury żurawinowej.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 45 minut

1 Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na łyżeczce masła. Zalać ją winem, a następnie śmietaną. Gotować minutę. Dodać pokruszony ser pleśniowy (np. gorgonzola, lazur). Gotować, przemieszać, aż ser całkowicie się rozpuści. Powstały sos zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną z odrobiną wody. Ponownie go zagotować. Doprawić solą i pieprzem.

2 Cykorie oczyścić, przekroić wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzać olej. Włożyć cykorie i smażyć je 1-2 minuty. Pod koniec posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gruszki umyć, wytrzeć do sucha, pokroić w plasterki. Wyciąć z nich gniazda nasienne. Każdy plasterek szynki pokroić na trzy paski. Owinąć nimi połówki cykorii.

3 Na patelni rozgrzać pozostałe masło. Włożyć cykorie w szynce. Smażyć 1-2 minuty. Następnie przełożyć razem z plasterkami gruszek do żaroodpornej formy. Polać sosem serowym. Wierzch posypać tartą bułką.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec przez 25-30 minut. Przed samym podaniem na wierzchu zapieczonych cykorii położyć porcję konfitury żurawinowej.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag ryżu do risotto, 25 dag jarmużu, 30 dag marchewki, 1 średnia cebula, 1 litr bulionu warzywnego, 5 dag orzechów włoskich, 20 dag pomidorków koktajlowych, 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.