Reklama
  • Piątek, 23 lutego 2007 (16:00)

    Cykoria w sosie winno-pomidorowym z natką pietruszki

Składniki: 4 cykorie, 6 dag masła, 1 cebula, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, sok z 1 cytryny, 80 ml białego wina, 250 ml rosołu z drobiu (może być instant), 1 pomidor, 1/2 pęczka natki pietruszki, 3 plasterki szynki lub chudego boczku.

Przygotowanie

Cykorię przekroić wzdłuż, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, osączyć. Wyciąć głąb. Osuszoną cykorię posypać solą, pieprzem i obsmażyć na maśle. Wlać sok z jednej cytryny i białe wino. Przez chwilę pogotować, aby płyn odparował. Cykorię zalać bulionem z drobiu, na wierzch położyć kilka płatków masła i dusić około 20 minut. Przygotować sos: 3 dag masła rozpuścić na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i posypać cukrem, dodać obranego i pokrojonego z kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę szynkę, dusić. Na kilka minut przed końcem duszenia cykorii dodać sos, delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Reklama

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

MWMedia

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki młodej marchewki, kilka łyżek oliwy, 1-2 łyżki suszonego tymianku, 2 łyżki masła, 2 łyżki miodu, sól, mielona ostra papryka, kilka gałązek świeżej natki. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.