Reklama
  • Środa, 20 stycznia (15:05)

    Cykoria w sosie pomidorowym

Składniki na 3 porcje: 3 średnie cykorie, 5 dag + 2 łyżki masła, 80 ml białego wytrawnego wina, 1 średnia cebula, 40 dag krojonych pomidorów z puszki, 1-2 ząbki czosnku, 10 dag sera mozzarella, sok z ½ cytryny, cukier, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Cykorie przekrój wzdłuż, opłucz pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Z każdej wytnij głąb. Oprósz je solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzej 5 dag masła. Włóż cykorie, smaż ok. 5 min. Następnie wlej wino oraz sok z cytryny. Duś na małym ogniu ok. 5 min, aby płyn odparował.

2. Ser mozzarella pokrój w grube plastry. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Dodaj pomidory z puszki, duś na małym ogniu ok. 10 minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Wlej do niego sos i ułóż w nim cykorie. Na wierzchu rozłóż plastry sera mozzarella. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z potrawą. Piecz 15-20 minut, aż ser się roztopi.

Podawaj jako samodzielne danie ze świeżą bagietką lub jako dodatek do potraw mięsnych. Do sosu pomidorowego można dodać pokrojone czarne oliwki.

Przygotowanie: 50 minut Porcja: 320 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:cykoria | sok z cytryny | sos | S.O.S.

Zobacz również

  • Składniki: kalafior, łyżeczka cukru, sól, szklanka oleju do smażenia, 2 jajka, 10 dag mąki, 3 łyżki mleka, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.