Reklama
  • Wtorek, 14 maja 2013 (10:00)

    Cykoria - pyszna i zdrowa

Warzywo to sprawdza się w surówkach i sałatkach, choć może stanowić także główny składnik dania. Warto sięgać po cykorię, bo jest skarbnicą witamin A i C, a dania z jej udziałem przygotujesz bardzo szybko.

Jej lekko gorzki smak dobrze komponuje się z octem balsamicznym, cytryną i jabłkami, a także owocami morza. Często liście cykorii podaje się na surowo z różnymi dipami i traktuje jako lekką przystawkę.

Pyszna sałatka z cykorii

Reklama

Najpopularniejsza sałatka to pokrojona cykoria, jabłka, orzechy i sos ze śmietany z musztardą, octem, solą i pieprzem. Można dodać seler naciowy lub ser gorgonzola.

Cykorię można nadziewać niemal wszystkim, np. tuńczykiem z puszki. Dopraw go cytryną, czosnkiem, majonezem, pietruszką, odrobiną chili, ore gano i dodaj starty żółty ser. Łódeczki z cykorii podaje się zwykle z bagietką.

W wersji na ciepło

Cykoria na ciepło zapiekana pod beszamelem nie wymaga dużo pracy. Utnij głąb, cykorię podziel na ćwiartki i połóż na blasze skropionej olejem. Skrop też lekko po wierzchu i włóż do rozgrzanego piekarnika, by się podpiekły.

W tym czasie zrób sos beszamelowy z masła, mąki, mleka i śmietany. Wrzuć do niego pokrojonego pora i zalej cykorię.

Piecz przez ok. 10 minut, a na koniec posyp startym serem i piecz jeszcze chwilę, aż się roztopi. Cykorię pod beszamelem podawaj na ciepło.

Na żywo
Więcej na temat:cykoria

Zobacz również

  • Skład na 5 porcji: ● ok. 1 kg równych młodych ziemniaków ● 500 g wędzonego schabu ● 300 ml mleka ● 200 ml śmietany ● 50 g sera gouda ● łyżka mąki kukurydzianej ● łyżeczka suszonego majeranku ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.