Reklama
  • Piątek, 26 lutego (10:05)

    Curry z ciecierzycy

Składniki: 50 dag ciecierzycy, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 pomidory, 2 łyżki oleju, 1 chili, 1 liść laurowy, 1/2 łyżeczki kurkumy, po łyżeczce mielonej papryki, kuminu i kolendry, 1 laska cynamonu, 1/2 pęczka kolendry

1. Ciecierzycę zalej wodą, odstaw do namoczenia na kilka godzin, a najlepiej na noc. Przełóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj ok. 60 min. Pod koniec posól.

2. Posiekaj cebulę oraz czosnek. Pomidory umyj, pokrój. Rozgrzej w rondlu olej, wrzuć kumin, posiekane chili, cy namon i liść laurowy. Smaż 3 minuty.

Reklama

3. Dodaj cebulę i kurkumę, smaż 2 minuty. Dodaj czosnek, a po chwili ciecierzycę, mieloną paprykę, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Smaż 2-3 min.

4. Na koniec dodaj do mieszanki pokrojone pomidory. Ogrzewaj jeszcze kilka minut. Gotowe curry raz jeszcze dopraw solą oraz pieprzem. Posyp listkami kolendry.

Czas ok. 40 min; porcja – 370 kcal, cena 2,60 zł.

Jeśli doprawiając curry (zupę, gulasz, sos), przesadziłaś z ostrymi przyprawami (pieprzem lub chili), możesz w prosty sposób uratować danie. Wciśnij do garnka sok z połówki sparzonej cytryny, a następnie wrzuć samą wyciśniętą część owocu.

Gotuj danie na małym ogniu kilka minut. W tym czasie kwaśny sok zneutralizuje ostry smak, a skórka wchłonie nadmiar przyprawy. Pamiętaj, że przed podaniem potrawy na stół, cytrynę trzeba usunąć.

Dobra rada . Ciecierzycę w curry możesz zastąpić całymi ziarnami grochu.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: pęczek białych szparagów, 2 ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, 10 dag sera pleśniowego typu Lazur, 10 dag boczku wędzonego, 2 łyżeczki soli, łyżka masła, 3 łyżki mleka. Przygotowanie: więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.