Reklama
  • Wtorek, 17 czerwca 2014 (10:00)

    Cukinia z warzywami

Składniki na 4 porcje: 0,5 kg dowolnych młodych warzyw, 1 cukinia zielona, 1 cukinia żółta, 2 pomidory, 1 szklanka tartego żółtego sera, 1 niepełna szklanka śmietany 30%, 1 szklanka wywaru warzywnego, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki tłuszcz do wysmarowania formy, sól, pieprz, 1/2 pęczka siekanej natki pietruszki

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Cukinie umyć i pokroić w plasterki. Warzywa oczyścić, umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić w dość duże kawałki.

2. Wywar zagotować, dodając pod koniec śmietanę, doprawić solą i pieprzem, zagęścić zasmażką z mąki i masła. Zdjąć z ognia i wymieszać z tartym serem.

Reklama

3. Warzywa ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie i zalać sosem. Zapiekać w nagrzanym do 200°C piekarniku przez ok. 25 min.

Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z bagietką lub ziemniakami z wody.

Potrawa będzie wyglądała tym atrakcyjniej, im więcej dużych kawałków kolorowych warzyw zostanie do niej dodanych.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:cukinia | cukinie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.