Reklama
  • Piątek, 20 listopada 2015 (13:05)

    Cukina faszerowana ryżem

Skład na 4 porcje: ● 2 średniej wielkości cukinie ● 100 g ryżu ● 500 ml bulionu warzywnego ● 3 łyżki oleju ● 1 cebula ● 150 g mrożonej mieszanki warzyw ● garść czarnych oliwek ● 3 łyżki koncentratu pomidorowego ● sól ● pieprz ● 100 g tartego żółtego sera do zapiekania

1. Cukinie myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na pół, twarde końce odcinamy, miąższ wydrążamy, pozostawiając około 1,5-centymetrową warstwę przy skórce. Miąższ zachowujemy.

2. Cukinie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy olejem. Zapiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy w bulionie. Odcedzamy.

Reklama

3. Obraną cebulę drobno siekamy i podsmażamy na złoto na łyżce oleju. Dodajemy pokrojony w kostkę miąższ cukinii i mrożone warzywa. Dusimy 10–15 minut, po czym wsypujemy ryż, doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z koncentratem pomidorowym.

4. Farszem napełniamy cukinie. Posypujemy tartym serem i oliwkami. Zapiekamy kilka minut, aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 2,80 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 248 kcal Białko 7,9 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 51 g.

Rewia
Więcej na temat:warto

Zobacz również

  • Składniki: 1/2 szklanki ryżu, masło, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 40 dag mielonego mięsa, 10 dag sera feta, 8 dużych pomidorów, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.