Reklama
  • Poniedziałek, 14 lipca 2014 (09:05)

    Chrupkie ziemniaki z warzywami

Skład na 6 porcji: ● 6 dużych ziemniaków ● 1/2 czerwonej papryki ● 1/2 pęczka dymki ● 2 pomidory ● 1 seler naciowy ● sól i pieprz ● 3 łyżki oleju ● 1 łyżeczka soku z cytryny ● 1/2 szklanki majonezu ● 2 ząbki czosnku

1. Skórkę umytych ziemniaków nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Każdy ziemniak owijamy folią aluminiową i na około 45 minut wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200ºC.

2. Ziemniaki wyjmujemy, lekko studzimy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, zostawiając miseczki grubości około 0,5 cm. Miseczki ponownie wkładamy do piekarnika, by się zapiekły na chrupko z zewnątrz i wewnątrz.

Reklama

3. Dymkę tniemy w piórka, seler, paprykę i pomidory w kosteczkę. Warzywa mieszamy, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.

4. Gorące ziemniaki napełniamy sałatką warzywną. Podajemy z sosem powstałym z majonezu wymieszanego z czosnkiem.

Rewia
Więcej na temat:z | ziemniaki | ziemniak

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: Kotlety: 30 dag czerwonej fasoli lub fasola w puszce • 15 dag suszonych pomidorów • pół szklanki czarnych oliwek • łyżka czarnuszki • 2 łyżki pikantnego ketchupu • 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.