Reklama
  • Czwartek, 10 marca (15:00)

    Chrupiący seler z sezamem

Składniki na 8 porcji: 1 duży seler, 1 cebula, 1 pomidor, 4 plastry szynki gotowanej, 2 jajka, 15 dag sera z niebieską pleśnią (np. rokpol, gorgonzola), 4 łyżki mąki, 12 dag ziaren sezamu, 4 łyżki oliwy , 1 łyżka octu winnego, sól, pieprz

1. Seler umyć, obrać, pokroić w plastry (ok. 8 sztuk), ugotować w osolonej wodzie (ok. 15 minut). Plastry szynki pokroić w spore kawałki, ser podzielić na osiem części.

Reklama

2. Jajka rozkłócić, doprawić solą i pieprzem.

3. Każdy plaster selera rozciąć jak kieszeń, włożyć kawałki szynki i sera, otoczyć w mące, zanurzyć w jajkach, obtoczyć w sezamie, usmażyć na złoto na patelni. Podawać z pokrojonym w kostkę ­pomidorem, posypanym posiekaną cebulą i pieprzem, ­skropionym octem.

Nasza rada

Kieszonki selera możesz nafaszerować nie tylko serem pleśniowym. Sprawdzają się też twarde sery żółte albo mozzarella.

Przygotowanie: ok. 55 minut.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje placki: 1 mały seler, 2 średnie kalarepki, 2 młode ziemniaki, 2 jajka, 3-4 łyżki maślanki, 5-6 łyżek mąki, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia; 15 dag boczku... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.