Reklama
  • Czwartek, 17 lipca 2014 (08:05)

    Chrupiące placki ziemniaczane

Składniki ✓ 200 g ugotowanych ziemniaków ✓ 100 g ugotowanej marchewki ✓ 50 g solonych prażonych orzeszków ziemnych ✓ łyżka posiekanego koperku ✓szczypta ostrej papryki ✓ 20 g gęstego jogurtu naturalnego ✓ 20 g mąki pszennej ✓ sól ✓ olej do smażenia

1. Zmiksuj ziemniaki i marchewkę na purée. Grubo posiekaj prażone orzeszki. Dodaj je do purée razem z koperkiem, jogurtem, mąką i ostrą papryką. Przypraw solą do smaku. Wymieszaj.

Reklama

2. Podziel masę na 8 części (po 50 g każda), uformuj kulki i lekko je rozpłaszcz.

3. Rozgrzej olej na patelni, smaż placki na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony lub do momentu, gdy zrumienią się i będą chrupkie. Podawaj prosto z patelni.

Najlepiej zrobić placki, jeśli zostanie ci trochę ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Olivia
Więcej na temat:placki ziemniaczane | placki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag mąki, 5 jajek, 1 szklanka mleka, 3 łyżki wody mineralnej, 4 małe cukinie, 8 plastrów szynki parmeńskiej, 200 ml jogurtu greckiego, 4 łyżki oleju, kiełki rzeżuchy, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.