Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (11:00)

    Chrupiące placki z cukinią

Składniki na 8 porcji: 3 cukinie, 80 dag ziemniaków, 3 jajka, 6 gałązek koperku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1 Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do w lekko posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Cukinie oczyść, opłucz, odetnij końce, resztę grubo zetrzyj. Koperek opłucz, otrzep z wody, posiekaj.

Reklama

2 Purée ziemniaczane wymieszaj z cukinią. Dodaj jajka, koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw gałką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzewaj po łyżce oleju, kładź porcje ciasta. Formuj grube owalne placki. Usmaż je na rumiano z obu stron. Podaj np. polane śmietaną.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 12 pędów szparagów, sól, cukier, pieprz, 10 dag startego parmezanu, 3 jajka, 8 łyżek mąki, olej, świeży majeranek. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.