Reklama
  • Poniedziałek, 22 września 2014 (11:00)

    Chrupiące placki z cukinią

Składniki na 8 porcji: 3 cukinie, 80 dag ziemniaków, 3 jajka, 6 gałązek koperku, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, olej do smażenia.

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

1 Ziemniaki obierz, opłucz, ugotuj do w lekko posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę. Cukinie oczyść, opłucz, odetnij końce, resztę grubo zetrzyj. Koperek opłucz, otrzep z wody, posiekaj.

Reklama

2 Purée ziemniaczane wymieszaj z cukinią. Dodaj jajka, koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Masę przypraw gałką, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.

Na patelni rozgrzewaj po łyżce oleju, kładź porcje ciasta. Formuj grube owalne placki. Usmaż je na rumiano z obu stron. Podaj np. polane śmietaną.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Naj

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.