Reklama
  • Poniedziałek, 27 lutego (13:05)

    Chrupiące kuleczki ziemniaczane

Składniki ● 1 kg ziemniaków ● 6 łyżek masła ● 3/4 szklanki mąki ● 2 całe jajka ● szczypta gałki muszkatołowej ● olej do głębokiego smażenia ● sól.

1. Ziemniaki obieram, płuczę, a potem gotuję 20 minut w osolonej wodzie. Po odlaniu i przestudzeniu przepuszczam je przez maszynkę do mięsa lub praskę do ziemniaków. Dodaję 2 łyżki masła, mieszam.

2. Gotuję w garnku 3/4 litra wody ze szczyptą soli oraz 4 łyżkami masła. Zdejmuję z ognia. Cały czas mieszając, dosy puję mąkę. Czekam, aż masa przestygnie. Wbijam do niej całe jajka, ucieram. Na koniec dodaję masę ziemniaczaną. Doprawią ją do smaku gałką muszkatołową i solą.

Reklama

3. Z ciasta formuję małe kulki. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzewam olej do głębokiego smażenia. Partiami wrzucam kulki. Smażę kilka minut, aż zrobią się złote.

4. Gotowe kuleczki wyjmuję ostrożnie łyżką cedzakową i układam na bibule lub na papierowych ręczniczkach kuchennych, żeby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podaję na obiad do mięsa lub ryby. Kuleczki najlepsze są na gorąco.

100 rad

Zobacz również

  • 4 porcje Składniki: 1 pęczek dużych rzodkiewek, 15 dag chudego twarogu, 2-3 łyżki śmietany 18 proc., sól, mielony biały pieprz, kiełki fasolki, groszku, soczewicy lub rzeżucha. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.