Reklama
  • Wtorek, 1 kwietnia 2008 (09:24)

    Chrupiące krokiety ziemniaczane

Pyszne danie z ziemniaków.

Zdjęcie

Chrupiące krokiety /Smacznego
Chrupiące krokiety
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 70 dag ugotowanych ziemniaków,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- łyżka masła,
- po 3 łyżki bułki tartej i mąki,
- sól, gałka muszkatołowa,
- olej do smażenia.

Reklama

Przygotowanie:

Jeszcze ciepłe ziemniaki przepuścić przez praskę, zagnieść z masłem i żółtkami. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Wyrobić na jednolitą masę. Uformować z niej wałeczek o grubości ok. 2 cm. Pokroić go na kawałki o dł. 4 cm. Każdy krokiet obtoczyć w mące, zanurzyć w rozmąconym jajku, a na końcu w tartej bułce. Smażyć na gorącym oleju ze wszystkich stron, na złoty kolor. Podawać gorące z surówką z cykorii, pomidora i ogórka.
Czas przygotowania 40 minut

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 7 dag cukru, puszka pomidorów w zalewie, 2 ostre papryczki, 2 łyżki octu, 1 kalafior, 15 dag żółtego sera, 2 jajka, bułka tarta, sól, kolorowy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.