Reklama
  • Poniedziałek, 22 czerwca 2015 (08:00)

    Chrupiąca sałatka w ziemniakach

Składniki na 12 porcji: 6 dużych ziemniaków, 1/2 pęczka dymki, 1/2 pęczka koperku, 4-6 łodyg selera naciowego, 2 duże pomidory, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki majonezu, 2 ząbki czosnku

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ziemniaki dokładnie umyć, nakłuć widelcem w kilku miejscach, każdy owinąć w folię aluminiową. Piec ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC. Po tym czasie ziemniaki nieco przestudzić, przekroić wzdłuż na połowy i wydrążyć środki, zostawiając muszelki grubości ok. 1/2 cm. Muszelki ponownie wstawić do piekarnika, piec na chrupiąco.

2. Cebulę z dymki pokroić w piórka, paprykę, pomidory i seler w kostkę, odłożyć kilka gałązek kopru, resztę wraz ze szczypiorem drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem, przyprawić, wymieszać z warzywami. Sałatkę nałożyć do muszelek, udekorować koperkiem.

Reklama

Przygotowanie: ok. 55 minut

Nasza rada

Można też wypróbować inną wersję tej sałatki: z rzodkiewki, dymki i jajka na twardo. Doskonale będzie także pasować awokado z koprem.

Twoje Imperium
Więcej na temat: | mo | sałatka | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: ● główka młodej kapusty ● puszka mleczka kokosowego ● 1,5 łyżeczki curry ● płaska łyżeczka startego imbiru ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● szczypta chili w proszku ● masło do... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.