Reklama
  • Piątek, 26 lutego (09:05)

    Caponata - warzywny bigos z Sycylii

●Spory bakłażan ●1/2 pokrojonego selera naciowego ●2 duże pomidory ●2 duże cebule ●3-4 łyżki oliwy z oliwek ●150 g zielonych oliwek bez pestek ●30 g kaparów ●2 ząbki czosnku ●150 ml czerwonego octu winnego ●szczypta cukru ●sól i pieprz do smaku ●bazylia.

Reklama

1 Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy opłucz lub wytrzyj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone świeże warzywa (pomidory warto obrać). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.

2 Odstaw, dodaj oliwki, kapary. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Ponownie podgrzej i podaj np. z makaronem lub pieczywem i z listkami bazylii.

Caponata to danie, które można podawać zarówno jako potrawę ciepłą, obiadową, jak też w formie sałatki.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 500 g szparagów zielonych, 500 g szparagów białych, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 200 g masła, pieprz, 3 ząbki czosnku, łyżeczka octu winnego, 8 jaj, 3 łyżki bułki tartej . więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.