Reklama
  • Piątek, 26 lutego 2016 (09:05)

    Caponata - warzywny bigos z Sycylii

●Spory bakłażan ●1/2 pokrojonego selera naciowego ●2 duże pomidory ●2 duże cebule ●3-4 łyżki oliwy z oliwek ●150 g zielonych oliwek bez pestek ●30 g kaparów ●2 ząbki czosnku ●150 ml czerwonego octu winnego ●szczypta cukru ●sól i pieprz do smaku ●bazylia.

Reklama

1 Bakłażan umyj, pokrój, posól i odstaw, aż puści sok. Wtedy opłucz lub wytrzyj. Na rozgrzanej oliwie podsmaż wszystkie pokrojone świeże warzywa (pomidory warto obrać). Dopraw cukrem i octem. Duś, aż ocet odparuje, a masa zgęstnieje.

2 Odstaw, dodaj oliwki, kapary. Dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Ponownie podgrzej i podaj np. z makaronem lub pieczywem i z listkami bazylii.

Caponata to danie, które można podawać zarówno jako potrawę ciepłą, obiadową, jak też w formie sałatki.

Świat kobiety
Więcej na temat:caponata | spory | z | bigos

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 15 dag kaszy bulgur, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 1 kalafior, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka kokosowego, 2 jajka, 250 ml piwa,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.