Reklama
  • Piątek, 4 lipca 2014 (12:00)

    Burgery z ciecierzycy

SKŁADNIKI:

Reklama

20 dag ryżu (2 torebki), 8 dużych pieczarek, puszka ciecierzycy, cebula, ponad pół opakowania przyprawy do gyrosa, olej, sól, pieprz, 3 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie, odsącz i ostudź. Pieczarki umyj i drobniutko pokrój. Rozgrzej olej i podsmaż przygotowane składniki. Posyp przyprawą do gyrosa i jeszcze chwilę podgrzewaj.

2. Do miski włóż ciecierzycę i mocno ugnieć tłuczkiem do ziemniaków lub zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj ryż oraz grzyby podsmażone z cebulą. Wsyp mąkę ziemniaczaną i wymieszaj masę. Jeśli jest za gęsta, wlej trochę wody. Przypraw.

3. Uformuj małe kotlety i usmaż na złoty kolor na oleju. Podaj z frytkami.

4. Zamiast kupować ciecierzycę w puszce, zapas ziaren przygotuj sama. Suche zalej wodą na noc, rano ugotuj na miękko. Odcedź. Kiedy ziarna ostygną, włóż je do małych woreczków foliowych. Zamknij i przechowuj w zamrażarce.

Porcje: 6 przygot. 45 min, cena 1,80 zł, 281 kcal

Dominika Czapska z Łodzi

Takie jest życie
Więcej na temat:burgery | z | burger

Zobacz również

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 3,90 zł. Skład na 4 porcje: ● 1 kg młodych ziemniaków ● po 150 g młodej marchewki i fasolki szparagowej ● 4 łyżki nasion słonecznika ● cebula ● 6... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.