Reklama
  • Środa, 8 lutego (14:05)

    Burger z buraczkami i sałatką

Składniki dla 4 osób: 4 bułki z sezamem • 2 buraki • łyżeczka soku z cytryny • wiśnie z kompotu • jajko • łyżka płatków owsianych • 2 listki mięty • pomidor • marchewka • łodyga selera naciowego • łyżka jogurtu naturalnego • 2 liście sałaty lodowej • kilka liści roszponki • olej • sól • pieprz

1. Buraki ugotuj, ostudź, obierz, zetrzyj na tarce. Z wiśni wyjmij pestki, posiekaj, połącz z burakami, drobno posiekanymi liśćmi mięty, jajkiem i płatkami owsianymi. Przypraw do smaku, dokładnie wymieszaj. Formuj, kulki, spłaszcz, smaż pięć minut na oleju.

2. Seler naciowy i marchew umyj, osusz. Marchewkę obierz. Warzywa zetrzyj na tarce, przypraw, wymieszaj z jogurtem i drobno porwaną sałatą. Posyp solą i pieprzem, wymieszaj. Bułki włóż na pięć minut do piekarnika nagrzanego do 180°C lub gotuj minutę na parze. Przekrój, ułóż kotlet z buraków, plastry pomidora i surówkę, dekoruj liśćmi roszponki.

Reklama

Czas: około 40 minut.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1,5 szkl. kaszy jaglanej, 15 dag mrożonego zielonego groszku, 1 bakłażan, 30 dag fety, 3 szkl. bulionu warzywnego, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.