Reklama
  • Piątek, 8 listopada 2013 (12:00)

    Buraki z orzechami

Składniki: 1 kg buraków, 10 dag orzechów włoskich, natka pietruszki, 2 kwaśne jabłka, sok z cytryny, 1 mały jogurt naturalny, 2-3 ząbki czosnku, sól kamienna, pieprz czarny mielony, ocet.

Reklama

1. Buraki wyszoruj i ugotuj do miękkości w lekko osolonej i zakwaszonej octem wodzie. Następnie odcedź je, ostudź, obierz ze skóry i pokrój w dość drobną kostkę.

2. Orzechy włoskie obierz z łupin i pokrusz na małe kawałki. Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub drobno posiekaj. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy małej cytryny.

3. Wszystkie przygotowane składniki połącz w jednej misce i dokładnie wymieszaj.

4. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z solą. Zalej go jogurtem naturalnym, dodaj odrobinę pieprzu i wymieszaj.

5. Polej sałatkę powstałym sosem. Zostaw ją w lodówce na minimum godzinę. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki. Na wierzchu ułóż połówki orzecha.

Jadwiga Kwiek z Zakliczyna

Super TV
Więcej na temat:buraki | z | sok z cytryny

Zobacz również

  • • 3 cebule • 1 łyżeczka cukru trzcinowego • 2–4 łyżki oleju • 3 czerwone papryki • 1 spora cukinia • 1 łyżka słodkiej papryki • 1/2 łyżeczki ostrej papryki • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki • 1 kg... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.