Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Buraczkowy rarytas

Składniki na 2 porcje: 10 dag ryżu do risotto, 30 dag buraków, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy, 4 gałązki świeżego tymianku (lub 1/2 łyżeczki suszonego), 500 ml bulionu jarzynowego, 4 łyżki koncentratu (lub soku) z buraków, 100 ml białego wina, 1 łyżka masła, 4 łyżki tartego sera typu parmezan, sól morska, pieprz, 2 łyżki uprażonych płatków migdałowych, tymianek po posypania

Reklama

1. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Obierz cebulę i jeden ząbek czosnku, pokrój w kos- teczkę. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, czosnek i całe gałązki tymianku. Smaż na małym ogniu (przez około 3 min).

2. W oddzielnym garnku zagotuj bulion razem z tartymi buraczkami, koncentratem z buraków, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Garnek z bulionem trzymaj na malutkim ogniu.

3. Na patelnię z cebulą wsyp ryż i wymieszaj. Po minucie smażenia wlej wino i gotuj 3 min. Na patelnię wlej 1 wazową łyżkę bulionu razem z buraczkami. Wymieszaj i gotuj do czasu, aż cały płyn się zredukuje. Dodawaj kolejne łyżki bulionu i gotuj jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez ok. 30 min. Po tym czasie ryż powinien być ugotowany al dente, a buraczki zrobić się miękkie (w razie konieczności dodaj więcej bulionu).

4. Odstaw patelnię z ognia. Wyjmij gałązki tymianku i rozgnieciony ząbek czosnku. Dołóż natomiast masło oraz 3 łyżki sera typu parmezan, dobrze wymieszaj. Risotto nałóż na talerze, posyp płatkami migdałów, resztą parmezanu oraz tymiankiem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 4 pory, 8 plasterków szynki, 50 g masła czosnkowego lub ziołowego, 100 g tartego sera mozzarella, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.