Reklama
  • Wtorek, 14 marca (08:05)

    Buraczkowe placuszki z czosnkiem

Składniki na 4 porcje: 50 dag czerwonych buraczków, 10 dag płatków owsianych, 3-4 łyżki pestek słonecznika, 2 jajka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta cukru, trochę soku z cytryny albo octu, olej do smażenia.

1. Buraczki wyszoruj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową. Piecz ok. godziny w temp. 190 st. Płatki owsiane drobno zmiel. Pestki słonecznika zrumień na suchej patelni, przesyp na talerz, wystudź. Upieczone buraczki wyjmij z folii, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek. Poczekaj, aż dobrze wystygną i grubo je zetrzyj.

Reklama

2. Buraczki wymieszaj z płatkami owsianymi i pestkami słonecznika. Wbij jajka. Ciasto przypraw do smaku czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny (ew. octem).

3. Na patelni rozgrzewaj porcję oleju. Nakładaj ciasto, formując placki. Usmaż je z obu stron. Osącz z tłuszczu. Udekoruj, np. grubo posiekaną dymką.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu do risotto, 200 ml białego wytrawnego wina, 700 ml bulionu warzywnego, 20 dag marchewki, 30 dag sałaty rzymskiej, 5 dag migdałów blanszowanych, 5 dag startego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.