Reklama
  • Środa, 1 marca (11:00)

    Buraczane miseczki pachnące szałwią

Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 4 buraki średniej wielkości, 300 ml mleka, 3 łyżki masła, 2 gałązki szałwii, 2 łyżki orzechów włoskich, 2 łyżki mąki pszennej, 15 dag sera z niebieską pleśnią, np. lazur, sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, starta gałka muszkatołowa

Reklama

Czas przygotowania 90 min.

1. Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą miękką szczoteczką. Każdy owiń w kawałek folii aluminiowej (matową stroną na zewnątrz) i piecz 60 min w 180 st. W tym czasie ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w posolonej wodzie do miękkości. Odcedź je, odparuj, stawiając na chwilę garnek na włączonym palniku. Następnie dodaj do ziemniaków 2 łyżki masła, wlej 100 ml mleka i ugnieć tłuczkiem na aksamitne piure. Przypraw je do smaku solą, pieprzem i muszkatem.

2. Na patelni rozpuść resztę masła. Wsyp mąkę, zasmaż. Mieszając, wlewaj mleko. Gdy beszamel zgęstnieje, przypraw go solą, pieprzem i muszkatem. Do sosu wkrusz ser pleśniowy, wymieszaj.

3. Upieczone buraki przestudź, obierz z łupinek i pokrój na ósemki. Rozłóż je w 4 żaroodpornych miseczkach. Zalej beszamelem. Na to wyłóż po porcji piure. Posyp listkami szałwii i grubo posiekanymi orzechami. Piecz ok. 30 min w 180 st.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 8 sztuk: 4 pory, 8 plasterków szynki, 50 g masła czosnkowego lub ziołowego, 100 g tartego sera mozzarella, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.