Reklama
  • Środa, 19 kwietnia (11:00)

    Bulgur z soczewicą i kalafiorem

Składniki na 6 porcji: 15 dag kaszy bulgur, 20 dag czerwonej soczewicy, 1 litr bulionu warzywnego, 1 kalafior, 3 pomidory, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 100 ml mleka kokosowego, 2 jajka, 250 ml piwa, 5 łyżek mąki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka curry, 1 litr oleju do głębokiego smażenia, 10 dag drobno startego parmezanu, sól, pieprz mielony, 1 łyżka posiekanego tymianku, grube wiórki parmezanu do posypania kaszotto, gałązki tymianku do dekoracji

Reklama

1. Oddziel żółtka od białek. Białka schowaj do lodówki. Żółtka zmiksuj z piwem, dodaj mąkę i sól do smaku, wymieszaj. Naczynie przykryj i odstaw. Kaszę i soczewicę opłucz na sitku. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory umyj, poprzekrawaj na ćwiarki, usuń pestki, resztę pokrój w kostkę. Bulion mocno podgrzej.

2. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj kaszę i soczewicę, oprósz curry, chwilę smaż, mieszając. Wlej bulion, wymieszaj i gotuj kaszotto na wolnym ogniu ok. 25 min, aż kasza i soczewica zrobią się miękkie. Co jakiś czas przemieszaj potrawkę. 5 min przed końcem gotowania dołóż pokrojone pomidory i wlej mleko.

3. W garnku rozgrzej olej. Kala fior opłucz, podziel na różyczki. Białka ubij na sztywno, wymieszaj z ciastem. Zanurzaj w nim różyczki kalafiora i smaż na złoto w głębokim oleju. Osącz na ręczniku papierowym. Kaszotto wymieszaj z drobno startym parmezanem i posiekanym tymiankiem, dopraw solą oraz pieprzem. Nałóż na talerze, na wierzchu połóż chrupiące różyczki kalafiora. Danie posyp wiórkami parmezanu, udekoruj tymiankiem.

Chili wzbogaci smak!

Jeśli lubisz pikantne dania, do cebuli z czosnkiem dołóż jeszcze 1/2 strączka papryczki chili. Oczyść je z pestek i drobno posiekaj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 pęczki rzodkiewki, pół pęczka trybuli lub natki, pół pęczka szczypiorku, 1/3 szklanki śmietany, 1-2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cukier. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.