Reklama
  • Środa, 15 lutego (15:00)

    Brukselka w cieście naleśnikowym

Składniki na 4-5 porcji: 500 g brukselki, 350 ml mleka, 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 cebula, 50 g boczku, 250 g po midorów z puszki, 1-2 ząbki czosnku , olej do smażenia, cukier, sól.

Przygotowanie:

1. Brukselkę umyj pod bieżącą wodą, odetnij twarde końcówki i usuń wierzchnie liście. W garnku zagotuj wodę, dolej 100 ml mleka, posól i dodaj ½ łyżeczki cukru. Włóż brukselkę i gotuj ok. 5 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie przełóż ją do lodowatej wody, dzięki czemu nie straci koloru, a potem osącz.

Reklama

2. Do miski wbij jajka, dodaj mleko oraz przesianą mąkę, dokładnie wy- mieszaj lub zmiksuj, by nie było grudek. Dopraw do smaku solą. Ciasto odstaw na ok. 15 min. Brukselki nabij na widelec i zanurz w cieście. Smaż na głębokim, mocno rozgrzanym oleju na złoto.

Po usmażeniu rozłóż na papierowych ręcznikach, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

3. W międzyczasie przygotuj sos. Boczek i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć boczek. Smaż, od czasu do czasu mieszając, aż tłuszcz zacznie się wytapiać. Dodaj posiekaną cebulę, mieszając smaż aż się zeszkli.

Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dopraw do smaku cukrem, solą oraz pieprzem.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże kalarepki, 2 pomidory, 2 jajka, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, pół pęczka koperku, 10 dag startego żółtego sera, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, olej do formy. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.