Reklama
  • Środa, 3 lutego (15:05)

    Brukselka duszona w sosie bolońskim

1 nieduży pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 1 kg brukselki, 2 łyżki masła albo margaryny, gałka muszkatołowa, 5 dag startego żółtego sera, np. edamskiego.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1 Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso i, mieszając, smażyć je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Po około 7 minutach dołożyć pokrojoną włoszczyznę i 1 posiekaną cebulę.

Masę przyprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Następnie wymieszać ją z koncentratem pomidorowym, smażyć jeszcze 3 minuty. Dołożyć pomidory z puszki i dusić całość 20 minut.

2 Brukselkę oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z resztą posiekanej cebuli. Potem połączyć z sosem bolońskim.

Dusić razem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać danie startym żółtym serem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:brukselka | dusić | dusza | dusze

Zobacz również

  • Składniki: 2 cebule, sól, 1 czerwona papryka, 2 żółte papryki, kawałek ostrej papryczki, 4 parówki, 1/2 kg pomidorów, czosnek, 0,5 l rosołu, 1/2 puszki kukurydzy, mielona papryka, zioła, pieprz, olej więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.