Reklama
  • Środa, 3 lutego (15:05)

    Brukselka duszona w sosie bolońskim

1 nieduży pęczek włoszczyzny, 2 cebule, 2 łyżki oleju, 40 dag mieszanego mielonego mięsa, sól, pieprz, suszona bazylia, suszone oregano, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 1 kg brukselki, 2 łyżki masła albo margaryny, gałka muszkatołowa, 5 dag startego żółtego sera, np. edamskiego.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 50 minut

1 Warzywa z włoszczyzny w zależności od rodzaju oczyścić, obrać, a następnie pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, włożyć mielone mięso i, mieszając, smażyć je 10 minut, aż ładnie się zrumieni. Po około 7 minutach dołożyć pokrojoną włoszczyznę i 1 posiekaną cebulę.

Masę przyprawić solą, pieprzem, suszonym oregano i bazylią. Następnie wymieszać ją z koncentratem pomidorowym, smażyć jeszcze 3 minuty. Dołożyć pomidory z puszki i dusić całość 20 minut.

2 Brukselkę oczyścić, opłukać, pokroić na połówki. Gotować 10 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić, podsmażyć na rozgrzanym maśle razem z resztą posiekanej cebuli. Potem połączyć z sosem bolońskim.

Dusić razem około 10 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem posypać danie startym żółtym serem.

Życie na gorąco
Więcej na temat:brukselka | dusić | dusza | dusze

Zobacz również

  • Składniki: 3 bulwy fenkuła, 40 dag polędwiczek wieprzowych, pieprz, 3-4 łyżki oleju, sól, 100 ml wytrawnego białego wina, 1 cebula, 20 dag śmietany kremówki, 25 dag sera gorgonzola, 4 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.