Reklama
  • Piątek, 5 lipca 2013 (12:06)

    Botwinka - przepisy i porady

Z botwinki przygotujesz i lekką wiosenną zupę na ciepło, i znakomity chłodnik litewski! Za każdym razem pamiętaj, by potrawę lekko zakwasić, najlepiej sokiem wyciśniętym z cytryny.

Dwa pęczki botwinki oczyść, pokrój. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, podsmaż trzy posiekane ząbki czosnku. Dołóż botwinkę, duś 5 min.

Wlej 1/3 szkl. śmietany 18 proc., dopraw muszkatem, solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Duś 2 min. Podaj np. z pieczoną rybą.

Reklama

Kruche, nieco słodkawe liście botwinki wykorzystaj jako bazę do wiosennych sałatek (zamiast sałaty).

Lekki farsz

Podduszona botwinka wymieszana z twarogiem to pyszny farsz do pierogów! Nadzienie przypraw na pikantnie solą, pieprzem i czosnkiem.

Nieco inaczej

Młode buraczki możesz zamarynować z serem feta. Po dwóch dniach pyszna przystawka będzie gotowa.

Ekspresowe rady

Botwinkę przechowuj w lodówce owiniętą w papier śniadaniowy. Nie wkładaj jej do torebki foliowej. Posiekaną, podgotowaną botwinkę możesz wraz z wywarem zamrozić, najlepiej w plastikowym pudełku.

Robiąc chłodnik, wymieszaj pół na pół jogurt z kefirem – danie jest wtedy najsmaczniejsze! Botwin ka uwielbia towarzystwo koperku.

Do chłodnika dodaje się ogórki małosolne. Będzie taniej, gdy zrobisz je sama (ogórki zalej wrzątkiem z solą, łyżka na litr wody).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Da | porady | przepisy

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 40 dag sera feta, 1 mała cukinia, 10 dag suszonych pomidorów wraz z zalewą, po 4 gałązki świeżego tymianku i rozmarynu, pieprz kolorowy świeżo mielony. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.