Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:00)

    Bliny ziemniaczane

Bliny: 2 kg ziemniaków, 1/2 szkl. mleka, jajko, 3 łyżki krupczatki, cebula, sól, pieprz. Farsz: 1/2 kg mielonej łopatki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, majeranek, smalec gęsi do smażenia.

Reklama

1. Przygotowuję farsz: do mielonego mięsa dodaję zmiażdżony czosnek, przyprawy, dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki.

2. Robię masę ziemniaczaną: ziemniaki obieram, mielę, sparzam gorącym mlekiem, mieszam. Dodaję posiekaną cebulę, jajko, mąkę i przyprawy, znów mieszam.

3. Na patelni rozgrzewam gęsi smalec, wykładam na nią połowę masy ziemniaczanej, rozkładam na niej farsz i resztę masy.

4. Przykrywam patelnię, całość smażę na rumiano po jednej i po drugiej stronie. Podaję na gorąco.

Więcej na temat:bliny

Zobacz również

  • Składniki: • 30 dag mielonego mięsa • pół cukinii • jajko • czerstwa bułka • 2 ząbki czosnku • cebula • oliwa • natka pietruszki • po jednej cukinii żółtej i zielonej • 2 pomidory • 10 dag żółtego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.