Reklama
  • Czwartek, 3 lipca 2014 (12:06)

    Bigosik z młodej kapusty

Składniki: Główka młodej białej kapusty, 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 duże mięsiste pomidory, 2 pętka kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka masła, 2 liście laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, łyżka przyprawy do pomidorów, 1/2 łyżeczki chili, sól, pieprz.

1. Kapustę myję, szatkuję, przekładam do garnka wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalewam wodą. Gotuję ok. 30 minut.

2. Warzywa myję, pomidora sparzam wrzątkiem, obieram. Wszystkie warzywa i kiełbasę kroję w małą kostkę.

Reklama

3. Na patelni roztapiam masło, wkładam kiełbasę z cebulą, gdy się zarumienią, dokładam pieczarki, pomidory i koncentrat pomidorowy. Całość doprawiam, mieszam. Duszę ok. 5 min.

4. Zawartość patelni przekładam do garnka z kapustą, mieszam, duszę ok. 15 min, aż wszystkie składniki zmiękną.

5. Jeśli jest taka potrzeba, w trakcie gotowania dolewam wody. Gdy potrawa jest zbyt mdła, doprawiam wg gustu.

Bardzo smaczny,szybki i prosty w przygotowanie ala bigosik z młodej białej kapusty,przyprawa do pomidorów świetnie do niego pasuje.Do podania z pieczywem lub ziemniakami jak kto woli :)

Smaczny bigosik, łatwy w przygotowaniu! Martyna Kuźma z Węgrowa

Więcej na temat:martyna | ku | z

Zobacz również

  • • 3 cebule • 1 łyżeczka cukru trzcinowego • 2–4 łyżki oleju • 3 czerwone papryki • 1 spora cukinia • 1 łyżka słodkiej papryki • 1/2 łyżeczki ostrej papryki • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki • 1 kg... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.