Reklama
  • Wtorek, 29 lipca 2014 (15:05)

    Bakłażany nadziewane ryżem

Składniki na 2 porcje: duży bakłażan, torebka ryżu, 6 pieczarek, 2 ząbki czosnku, plaster boczku, cebula, czerwona papryka, po łyżce posiekanej natki, lubczyku i tymianku, przyprawa typu vegeta, 2 łyżki otrąb pszennych, sól, pieprz, ostra papryka, oliwa

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie:

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku. Dodaj pokrojoną w kosteczkę paprykę, chwilę smaż. Przypraw vegetą, pieprzem oraz papryką do smaku. Przestudź.

Reklama

Ryż przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z przestudzonymi warzywami i posiekanymi ziołami. Bakłażana napełnij do końca farszem ryżowym. Udekoruj plasterkami pieczarek i wstaw do natłuszczonej żaroodpornej formy. Skrop 2 łyżkami oliwy i zapiekaj około 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. 5 minut przed końcem pieczenia możesz posypać go otrębami. Bakłażana podawaj na ciepło z sosem czosnkowym.

3 kroki do... przygotowania bakłażana

Bakłażana dokładnie umyj, odetnij końcówki i przetnij wzdłuż na pół. Włóż do miseczki i skrop go sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Za pomocą łyżki wydrąż ze środka miąższ. Powstałe łódki delikatnie od środka posyp solą. Miąższ pokrój w małą kosteczkę.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Pokrojony w kosteczkę plaster boczku podsmaż na oliwie. Dodaj miąższ bakłażana i 4 posiekane pieczarki. Nadzienie dopraw solą i wyłóż nim spód bakłażanów.

Na żywo
Więcej na temat:bakłażany | bakłażan

Zobacz również

  • Składniki: 1 duża główka młodej kapusty, 1 po, 1 pszenny tost, 1 łyżeczka masła, 50 dag mielonej karkówki, 1 jajko, po 2 marchewki i pietruszki, 2 szkl. bulionu drobiowego, pieprz, zioła... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.