Reklama
  • Piątek, 2 października 2015 (08:05)

    Bakłażan zapiekany z serem, jajkami i śmietaną

Składniki dla 4 osób: 4 duże ziemniaki • 20 dag ostrego salami • bakłażan • 3 jajka • cebula • 4 łyżki śmietany • 3 ząbki czosnku • 1 łyżka masła • 20 dag sera gouda • olej • rozmaryn • słodka papryka • sól • pieprz.

1 Ziemniaki obierz, umyj, gotuj 15 minut w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i pokrój w plastry o grubości 1 centymetra. Bakłażana umyj, pokrój wzdłuż w plastry, posól, odstaw na kwadrans. Masło połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wysmaruj nim naczynie żaroodporne.

Z bakłażanów odsącz ręcznikiem papierowym nadmiar wody, podsmaż go na rozgrzanym oleju.

Reklama

2 W nasmarowanym naczyniu układaj plastry ziemniaków. Posyp je pieprzem, rozmarynem i słodką papryką. Na ziemniakach układaj plastry salami, potem bakłażana.

Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo żółtka, śmietanę, pieprz, szczyptę słodkiej papryki i starty na tarce żółty ser. Masę jajeczno-serową wylej na zapiekankę. Zapiekaj 40 minut w temp. 180°C.

CZAS: około 50 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:jaja | ziemniaki | As | bakłażan | z | ser

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg różnokolorowej marchewki, 25 dag piersi kurczaka, 1-2 ząbki czosnku, olej, 15 dag groszku cukrowego, 4 łyżki oliwy, 1 łyżka białego octu winnego, 1 łyżka miodu, sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.