Reklama
  • Wtorek, 17 listopada 2015 (11:00)

    Bakłażan z pomidorową sałatką

Składniki: bakłażan, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, świeże zioła (rozmaryn, oregano), 6 pomidorów, oliwa, sól, pieprz

Bakłażan umyj i głęboko natnij. Posyp solą i poczekaj aż obcieknie z wytwarzającego się soku, co pozbawi go goryczki. Następnie wypłucz go i osusz na kuchennym, papierowym ręczniku. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry. Pokrój w drobną kostkę. Cebule i czosnek obierz i posiekaj. Posyp solą i pieprzem. Połącz z pomidorami.

Tak przygotowanymi warzywami wypełnij nacięcia w bakłażanie. Skrop oliwą. Brytfankę posmaruj oliwą i wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż bakłażan i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 180 °C, aż składniki będą odpowiednio miękkie. Przed podaniem posyp posiekanymi ziołami.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:bakłażan

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag mrożonego zielonego groszku, 1 pęczek rzodkiewki, pół pęczka koperku, 7,5 dag sera typu feta, garść kiełków groszku (lub innych), sól, pieprz, olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.