Reklama
  • Czwartek, 11 lutego (15:05)

    Bakłażan nadziewany kaszą owsianą

Składniki na 4 porcje: 2 bakłażany, 1 woreczek kaszy owsianej, 1 opakowanie tofu, 1 pęczek natki pietruszki, 30 dag dyni (może być marynowana), 5 pomidorków koktajlowych, olej przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, rozmaryn

Reklama

1. Kaszę gotuję 15 minut. Wyjmuję z woreczka i studzę. Bakłażany kroję wzdłuż, wydrążam środek. Posypuję obficie solą. Odstawiam na 30 minut. Spłukuję zimną wodą i osuszam. Smaruję ole- jem i wkładam do piekarnika (200 stopni) na 35 minut. Dynię obieram i kroję w kostkę.Układam na osobnej blaszce na papierze do pieczenia. Posypuję bazylią, rozmarynem , oregano, solą, pieprzem. Piekę 5-10 minut w temp. 190 stopni. Dynia ma być lekko miękka.

2. Miąższ wydrążony z bakłażana duszę, dodaję do kaszy. Natkę pietruszki kroję drobno, tofu tnę w małą kostkę. Dodaję do kaszy razem z upieczoną dynią. Doprawiam solą i pieprzem. Farszem napełniam bakłażanowe łódki, dodaję połówki pomidorków koktajlowych i wstawiam na 10 minut do piekarnika (200 stopni).

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:UK | UK | bakłażan | bakłażany

Zobacz również

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.