Reklama
  • Poniedziałek, 25 maja 2015 (09:05)

    Bakłażan na ostro

Składniki na 4-6 porcji: 1 duży bakłażan, 1 woreczek ryżu, po 1 czerwonej i zielonej papryce, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 kulka mozzarelli, olej do smażenia, sól, papryczka chili, 1 gałązka świeżego oregano, łyżka oliwy.

Reklama

Przygotowanie: ok. 70 minut

1 Bakłażana umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, wydrążyć (miąższ zachować). Osolić, odstawić na 20 minut, aż puści gorzki sok, opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Ryż ugotować, osączyć. Papryki, cebulę i grzyby oczyścić, pomidora umyć.

2 Pieczarki usmażyć na oleju na złoto. Zdjąć z patelni. Papryki, cebulę i miąższ z bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju po pieczarkach razem z czosnkiem i plasterkami chili (wedle uznania: z pestkami – będzie ostrzej – lub bez), osolić.

3 Pomidory i ser pokroić w kostkę. Zmieszać z ryżem, pieczarkami i warzywami z patelni. Nadziać tym bakłażana, ułożyć go na posmarowanej olejem blaszce, skropić z wierzchu oliwą. Piec w temp. 200 st. C przez ok. 40 min. Posypać listkami oregano.

Twoje Imperium
Więcej na temat:pieczarki | na | bakłażan

Zobacz również

  • Składniki: 10 dag filetów z piersi kurczaka, 1 bulwa fenkuła, 1/2 łyżeczki oleju, sól, pieprz, 5 łyżek bulionu drobiowego, 2-3 łyżki soku z limonki, 2 plasterki limonki, ziarenka czerwonego... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.